Ask it!

Heb je een vraag die je bezig houdt en waar je maar niet uitkomt? Een praktische vraag of een vraag over seks, uitgaan of school. Het mag van alles zijn! Je kunt (anoniem) een vraag insturen. Je vraag wordt beantwoord door jongeren die net iets ouder zijn dan jij, maar zelf ook een spierziekte hebben dus precies weten hoe jij je voelt. Stel hier je vraag! 

Korte vraag:
Toelichting:
Hallo, ik heb arthrogryposis aan beide armen en moeite om een bijba.. »
Antwoord:
Hoi Red,  Bedankt voor je vraag. We hebben je vraag voorgelegd aan iemand met dezelfde spierziekte, hieronder haar twee tips. Hopelijk helpen deze tips je op weg.  Vertel aan iedereen die het horen wil dat je een bijbaantje zoekt: aan de buren, vrienden van je ouders, aan ooms en tantes etc. Een berichtje op je Facebookpagina plaatsen kan natuurlijk ook. Emma at Work kan je helpen. Dat is een uitzendbureau spec.. »
Antwoord:
Hoi!  Bedankt voor je vraag.  Omgaan met vermoeidheid blijft lastig. Hieronder een paar tips: Neem tijd om te ontspannen. Ga naar buiten, neem een bad of doe ontspanningsoefeningen. Probeer te bewegen.  Ga je iets leuks doen met vrienden, maar ben je eigenlijk te moe? Geef van tevoren aan dat je misschien eerder weggaat. Zo hoef je op het moment zelf geen uitleg te geven. Gebruik een hulpmiddel. Is er miss.. »
Toelichting:
Ik zoek nog een hobby waar ik niet zo moe van word (lego is moeilij.. »
Antwoord:
Hoi! Bedankt voor je vraag.  Hierbij een aantal tips.  Misschien kun je eens kijken naar een ´digitale´ hobby? Bijvoorbeeld 3D-animatie. Dat is technisch en creatief. Zoek bijvoorbeeld eens op ´Free 3D animation software´. Dat levert een paar resultaten op voor goede, gratis software. Voor de meeste programma´s kun je online cursussen/uitleg vinden hoe je met deze software mooie dingen ku.. »
Toelichting:
Hoi, ik heb sinds een paar maanden verkering en we willen nu wel wa.. »
Antwoord:
Hoi Eva,  Een eerste keer met iemand naar bed gaan is eigenlijk al spannend genoeg zonder spierziekte. Ik kan me je onzekerheid dus goed voorstellen! Veel jongens en meiden zijn onzeker over wat hun partner ervan denkt wanneer het hebben van seks misschien wat minder makkelijk gaat en/of wanneer je lichaam ´anders´ is. Het is belangrijk om erover te praten met elkaar. Vertel over je onzekerheid en ga samen op ontde.. »
Toelichting:
Hoi, Ik heb wel een spierziekte, maar ik heb er nog niet zoveel las.. »
Antwoord:
Hoi Daan,  Het is toch belangrijk dit te melden bij het CBR en de Eigen Verklaring eerlijk in te vullen. Als je dat niet doet kan je later problemen krijgen met bijvoorbeeld de verzekering. Als je kunt rijden zonder aanpassingen komt dat er ook uit bij de keuring.  Succes! Groetjes, Sylvia »