Moov forward

Gave studie!

Je droomstudie vinden, wie wil dat nou niet? Misschien weet jij nog niet precies wat je wil. Er zijn zo ontzettend veel beroepen en daarbij moet je misschien ook rekening houden met je spierziekte. Deze tips helpen je op weg. 

» Bedenk wat je heel erg leuk lijkt. 
Kies niet direct de meest voor de hand liggende opleiding. Soms kan er meer dan je denkt. Bedenk eerst wat je super tof lijkt en kijk dan pas of je het (fysiek) ook kan. Zoek anders iets wat in de buurt komt. Misschien kan je geen piloot worden maar wel luchtverkeersleider! 

» Bezoek open dagen van opleidingen. 
Informeer of er andere studenten zijn met een beperking die de studie van jouw keuze volgen. Vraag naar hun ervaringen.

» Kijk eens rond in je omgeving. 
Wat doet je oom of je nichtje eigenlijk? Vraag of je een dagje mee kan kijken.

» Kun je meer? Doe het dan!
Misschien kun je straks geen fulltime baan aan. Bedenk je dan dat je met een hogere opleiding straks in een baan meer gaat verdienen. Dan kun je misschien rondkomen met een baan van drie dagen. Kun je hoger studeren, doe dat dan! 

» Kijk ook naar de toekomst.
 Hou er rekening mee dat je straks misschien niet meer alles kunt. Zijn er dan met dezelfde opleiding andere mogelijkheden die je wel kunt?

» Bespreek wat je nodig hebt.
Zit je nu op speciaal onderwijs? Dan is alles aangepast en is hulp geregeld. Maar op een reguliere opleiding is ook veel mogelijk. Je moet er wel meer moeite voor doen. Bespreek voor je aan een studie begint met de studentendecaan wat je nodig hebt aan aanpassingen en hulpmiddelen tijdens je studie én stage. Denk aan aanpassingen van het gebouw of lesrooster maar ook tentamentijdverlenging, of flexibele inlevertermijnen voor werkstukken. Voor (toilet)hulp kun je een Persoonsgebonden Budget aanvragen of afspraken maken met de thuiszorg. 
Rubrieken: Studie, Toekomst
Tags: studie, studeren, opleiding, duchenne

Gerelateerde filmpjes

Misschien klinkt ┬┤toekomst┬┤ nog heel ver weg. Denk jij al wel eens na over je toekomst?