Moov around

Hoe vraag je hulp?

Als je een spierziekte hebt moet je vaker hulp vragen. Hulp vragen aan anderen dan je ouders is best lastig. Je wilt alles zelf kunnen, anderen niet lastigvallen of je vindt dat je wat terug moet doen. Hoe wordt het makkelijker?

» Bedenk waarom je het moeilijk vindt om hulp te vragen. 
Ben je bang dat iemand ‘nee’ zegt? Of vind je het moeilijk om te merken dat je dingen niet meer kunt en (straks) afhankelijk bent? Of ben je bang dat anderen je maar stom vinden? 

» Draai de vraag om! 
 Bijvoorbeeld: als een vriend jou om hulp vraagt, wat denk je dan? ‘Hoe durft hij dat te vragen, weet hij niet hoe druk ik het heb?’ Meestal is dat niet zo en ben je blij dat je iemand kunt helpen. 

»  Wees vriendelijk en duidelijk.
Mensen helpen je dan eerder en het is de volgende keer makkelijker om weer hulp te vragen. 

» Vertel kort waarom je hulp nodig hebt. 
Soms (bij vreemden) is het handig kort te vertellen waarom je hulp nodig hebt. Vaak is zeggen dat je een spierziekte hebt al genoeg. 

» Help een ander.
Jij kan vaak een ander ook helpen! Misschien niet met fysieke hulp, maar wel door bijvoorbeeld goed naar hem of haar te luisteren en een oplossing voor een probleem te vinden. 

» Begin met kleine dingen.  
Vertel dat je het lastig vindt om hulp te vragen, maar dat je ermee aan het oefenen bent. Begin met kleine dingen of stel je vraag met een app’je

» Vraag niet steeds dezelfde persoon. 
Dan belast je iemand niet teveel.

» Zegt iemand een keer nee? Kan gebeuren!
Soms komt het gewoon niet uit. Dat wil niet perse zeggen dat degene geen goede vriend is. Probeer zoiets niet als een afwijzing te zien. Soms lukt het en soms niet. Dat geldt ook als iemand jouw hulp wil inschakelen. 

» Vraag een Persoonsgebonden budget aan. 
Voor sommige dingen kun je een PGB aanvragen. Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het aankleden na het zwemmen? Met een PGB kun je iemand betalen om je te helpen. Dat hoeft niet een officiële ‘zuster’ te zijn maar kan ook een vriend zijn of een nichtje. Meer over het aanvragen van een PGB lees je hier
Rubrieken: Hulp
Tags: hulp, hulp vragen, AMC, mitochondriƫle myopathie, HMSN, centronucleaire myopathie

Gerelateerde filmpjes

Ben jij wel eens gepest? Wat doe je eraan?