Moov forward

Je rijbewijs halen

Van niks en niemand meer afhankelijk zijn en met je eigen auto op pad. Ook als je een spierziekte hebt is er veel mogelijk. De volgende tips helpen je op weg.  

» Onderzoek of en hoe jij achter het stuur kan. 
Dat begint met de ‘Eigen Verklaring’. Download deze op de site van het CBR. Wanneer je één of meerdere vragen op deze verklaring met ‘ja’ beantwoordt, is een medische keuring nodig. Het (vervolg)stappenplan vind je in de brochure van het CBR

» Ga kijken bij een autoaanpasbedrijf. 
De meeste van deze bedrijven hebben een lesauto met alle mogelijke aanpassingen.  

» Probeer een vergoeding te regelen. 
Een rijbewijs halen is hartstikke duur, zeker als je aanpassingen nodig hebt. Als je werkt of studeert en de auto daarvoor gebruikt, betaalt het UWV eventueel, (een deel van) die lessen. Hier kun je er meer over lezen. Wist je dat je al vanaf 16,5 jaar kunt beginnen met lessen? Als je niet werkt of studeert, is het lastiger om een vergoeding te krijgen. De meeste gemeenten (via de Wmo)  vergoeden autoaanpassingen alleen als andere oplossingen (zoals de regiotaxi) niet mogelijk zijn. 

» Een eigen auto? 
Als je je rijbewijs gehaald hebt, wil je natuurlijk rondrijden in je eigen auto. Wanneer je studeert of nog niet zoveel verdient en je hebt vervoer naar je werk of opleiding nodig, dan kun je in aanmerking komen voor een bruikleenauto van het UWV. 

» Begin op tijd met aanvragen. 
Je kunt al beginnen als je 16 jaar bent!

» Vraag ervaringen op de Facebookpagina van Moov. 
Handig als je er zelf niet helemaal uitkomt. Ook MEE kan je verder helpen.

» Maak aantekeningen. 
Schrijf als je een telefoongesprek voert met het CBR of UWV altijd op wanneer je met wie gesproken hebt en (kort) wat je besproken hebt. Dit kan later van pas komen. 

»Heb geduld en hou vol. 
Een goede argumentatiebrief naar het UWV kan helpen. Het kan nodig zijn om meerdere keren te bellen als je nog geen reactie hebt ontvangen. 
Rubrieken: Vervoer, Wonen
Tags: rijbewijs, autorijden, eigen auto, duchenne

Gerelateerde filmpjes

Bekijk hier het filmpje over het leven van Iris!
Zie hier het filmpje van Stijn, waarin hij laat zien hoe hij woont en met de bus op pad gaat.