Moov around

Ouders

Als je ouder wordt maak je je steeds meer los van je ouders. Je gaat alleen op pad en neemt je eigen beslissingen. Als je (steeds meer) hulp nodig hebt, kan dat wel eens ingewikkeld zijn.  Je kunt je daardoor behoorlijk afhankelijk voelen van je ouders. Bovendien kunnen ouders irritant bezorgd zijn. Toch kan je ook als je hulp nodig hebt zelf de ´regie´ houden en doen wat jij wilt. Hoe doe je dat?

» Praat met je ouders.
Geef aan dat je meer op je ‘eigen benen’ wilt staan. Of dat je meer privacy wilt. Doe dat niet als er al ruzie is maar op een rustig moment. Bedenk ook wat voorbeelden waaruit blijkt wat je anders wil.

» Regel je dingen zelf!
Laat zien dat je zelf de juiste keuzes kunt maken en dingen kunt regelen. Begin bij kleine (regel)dingetjes. Je kan natuurlijk nog altijd advies vragen aan je ouders.

» Fouten maken is niet erg.
Als iets een keer misgaat is dat geen ramp, je leert het meest van de fouten die je maakt. Experimenteren hoort daarbij.

» Vraag hulp aan anderen. 
Dan kan je er aan wennen om goed aan te geven wat er precies moet gebeuren. Dat is soms best lastig, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

» Ben lief voor je ouders, maar ook weer niet te lief. 
Het is vaak ook lekker makkelijk als je ouders alles voor je doen. Realiseer je dat het hen ook moeite kost om altijd voor je klaar te staan. Behandel ze niet als grofvuil maar je hoeft ze ook weer niet steeds ‘dankbaar’ te zijn. Een ruzie kan soms helemaal geen kwaad om te krijgen wat je wilt.

» Maak je (steeds meer) los van je ouders. 
Je wilt vast niet je hele leven van je ouders afhankelijk zijn. Een goede stap naar een zelfstandig leven begint bij het (anders) regelen van de hulp die je nodig hebt. Dan kunnen je ouders weer gewoon je ouders zijn en regel jij je eigen leven gewoon lekker zelf! Je kunt bijvoorbeeld mensen inhuren die je helpen bij het opstaan en aankleden, of op school om naar de wc te gaan. Of om een taart te bakken voor je moeder. Op deze site lees je alles over het aanvragen van een Persoonsgebonden Budget. 
Rubrieken: Ouders
Tags: ouders, hulp vragen, AMC, mitochondriƫle myopathie, HMSN, centronucleaire myopathie

Gerelateerde filmpjes

Bekijk hier het filmpje van Stan op vakantie in Kroatiƫ.