Moov around

Toekomst

Misschien klinkt ‘toekomst’ heel ver weg voor jou en weet je nog niet goed hoe het over vijf jaar met je gaat. Toch is het, zeker als je een spierziekte hebt, wel handig om wat verder vooruit te denken. 

» Maak een ´Toekomst-lijstje´ of een ´Dromen-collage´. 
Droom over wat jij belangrijk vindt en wat je wil bereiken. Het helpt je nu ook om de juiste keuzes te maken. Ben je goed met woorden en heb je al veel in gedachten, kies dan voor het lijstje. Kom je vaak plaatjes en teksten tegen die jou aanspreken en weergeven wat je wil in het leven, plak dan alles op een groot papier. Het kan gaan over het werk dat je wil doen, de landen die je wil zien, hoe en waar je wil gaan wonen. Vraag jezelf af hoe je wil dat jouw leven er over een aantal jaar uitziet.
 
» Praat met met anderen over je toekomst. 
Bijvoorbeeld met je ouders, maar ook met andere mensen. Als je merkt dat je het ergens niet mee eens bent, ga er dan niet vol gas tegenin maar probeer de ander te begrijpen en wissel van gedachten met elkaar.

» Bekijk de filmpjes op deze site bij ´Moov forward´.
Daar staan allemaal filmpjes om ideeën op te doen. Kijk welke keuzes anderen maken. Je komt er zo makkelijker achter wat jij wil in het leven!

» Vraag hulp aan een coach.
Wil je op zoek naar wat je echt leuk vindt? Misschien kan een coach je helpen. Kijk eens hier of hier

» Denk na over je doelen.
Net als jij meer op ‘je eigen benen’ wil gaan staan en lekker aan het dromen bent van verre reizen, doen die benen het nog slechter. Wat nou? Moeilijk is het wel. Je moet behalve door de puberteit, ook door dat proces: afscheid nemen van wat je kon. Dat doet iedereen weer anders. Je kunt het een positieve draai geven door nu juist dingen voor jezelf goed te regelen en uit te stippelen. Het is niet makkelijk om je het leven ´zomaar´ even uit te stippelen. Je zult zien dat het vaak anders gaat dan je bedacht had. Maar zonder doel is het lastig op pad gaan. Als je een beeld voor ogen hebt weet je waar je aan werkt en kan je makkelijker keuzes maken. 
Rubrieken: Toekomst
Tags: toekomst, later, AMC, mitochondriƫle myopathie, HMSN, centronucleaire myopathie

Gerelateerde filmpjes

Justin heeft zijn droomstudie gevonden!