Moov around

Vermoeidheid

Als je een spierziekte hebt, kost alles wat je doet meer energie dan wanneer je gezond bent. Het kan zijn dat je extreem moe bent, zonder dat je je speciaal inspant. Vermoeidheid kan heel vervelend zijn, omdat het je belemmert in de dingen die je wilt en kunt doen. Vermoeidheid is vaak niet helemaal te voorkomen maar er zijn wel een paar regels waar je mee kunt experimenteren. 

» Neem tijd om te ontspannen. 
Ga naar buiten, neem een warm bad/douche of doe ontspanningsoefeningen. Kijk eens hier.

» Doe dingen op (ongeveer) hetzelfde tijdstip.
Het klinkt misschien flauw, maar regelmaat is goed voor je. Je lichaam raakt in de war als je op goede dagen veel doet en weinig rust neemt en op slechte dagen heel veel rust neem. Doe daarom de dingen het liefst elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip: opstaan, gezond eten, slapen. 

» Probeer te bewegen. 
Beweeg op je eigen niveau, zonder dat je al te moe wordt. 

» Ga je iets leuks doen met vrienden?
Geef van te voren aan dat je misschien eerder weggaat. Zo hoef je op het moment zelf geen uitleg te geven. 

» Komt het door je spierziekte?
Je denkt al snel dat je moe bent door je spierziekte. Er kan ook wat anders aan de hand zijn. Bijvoorbeeld bloedarmoede of suikerziekte. De huisarts moet dat onderzoeken.

» Gebruik een hulpmiddel.
Is er een hulpmiddel dat je kan helpen om minder moe te worden? Bijvoorbeeld een rolstoel of kruk. Dat is misschien niet leuk en heel erg wennen maar zo kan je wel doen wat je wil!

» Put jezelf niet helemaal uit.
Vergelijk je lichaam met de batterij van je telefoon, als die helemaal leeg is duurt het lang voordat deze weer helemaal vol is. Splits een taak bijvoorbeeld in meerdere taken.

» Houd een dagboek bij. 
Doe dat een week. Daarin geef je je moeheid elke dag een cijfer (1 is niet moe en 10 is totaal uitgeput). Schrijf ook elke dag precies op wat je gedaan hebt en wat je deed om de vermoeidheid te verminderen. Je ziet zo ook wat energie geeft en wat teveel energie kost. Misschien kom je er ook wel achter dat je eigenlijk wel heel veel doet. Deze app kan je ook helpen. 

» Praat met je ergotherapeut of revalidatiearts. 
Heb je het gevoel dat de vermoeidheid je leven teveel beïnvloedt? Ga dan eens met een ergotherapeut praten of bespreek het met je revalidatiearts. 
Rubrieken: Vermoeidheid
Tags: moe zijn, vermoeidheid, AMC, mitochondriƫle myopathie, HMSN, centronucleaire myopathie

Gerelateerde filmpjes

Thomas is een uitgaansbeest. Maar wat doet hij als hij moe wordt? En hoe gaat hij om met onbegrip?