Moov around

Vrienden

Een leven met vrienden is een stuk leuker dan een leven zonder. Maar waar vind je ze? Als je een spierziekte hebt moet je soms wat meer moeite doen om mensen te ontmoeten. Bijvoorbeeld omdat je vaak moe bent of misschien omdat je op speciaal onderwijs zit en je klasgenoten verder weg wonen. Jongeren ontmoeten elkaar ook vaak bij het sporten, uitgaan of bij een bijbaantje. Als je vaak (alleen) thuis bent kun je deze tips goed gebruiken:

» Doe dingen vanaf nu eens anders. 
Lees je boek eens in de bibliotheek, loop een ander rondje met de hond. Word lid van een club, organiseer het schoolfeest, ga in de redactie van de schoolkrant of ga met een georganiseerde vakantie mee. Zo ontmoet je andere mensen. 

» Luister!
Een vriendschap begint met goede communicatie. Dat klinkt logisch maar goed luisteren is super moeilijk! En iedereen kent die enge stiltes wel als geen van beiden meer weet wat te zeggen. Lees er hier alles over.

» Toon initiatief. 
Je hoeft niet gelijk voor een heel voetbalelftal nieuwe vrienden te gaan. Maar alles op één persoon inzetten is ook niet slim. Toon initiatief, bedenk bijvoorbeeld iets leuks om te doen, maar wees ook niet te opdringerig. 

» Begin over een leuk onderwerp. 
Lijkt iemand alleen maar geïnteresseerd in je handicap? Snij zelf een leuk ander onderwerp aan. Voor je het weet zit je gezellig te kletsen. Weggaan kan altijd nog.

» Vertel niet meteen alle details over je spierziekte. 
Vat het eerst eens in een paar zinnen samen. Als anderen dan echt meer willen weten, vragen ze er wel naar. Dan kun je altijd nog kijken of je zin hebt om er uitgebreid op in te gaan.

» Gebruik je creativiteit! 
Ben niet teleurgesteld als het niet meteen lukt. Niemand krijgt vriendschappen zomaar cadeau, ook al lijkt dat misschien wel zo. Iedereen moet er actie voor ondernemen. 

» Ben je onzeker?
Als je zelf onzeker bent en je niet kunt voorstellen dat anderen jou leuk vinden, zullen anderen misschien ook niet zo snel op jou afstappen. Lees dan eens deze tips

» Wonen je vrienden wat verder weg? 
Dan kun je Valys of de regiotaxi eens proberen. De openbare bussen zijn ook vaak goed toegankelijk. Voor de trein moet je eerst reserveren. 

Rubrieken: Vrienden
Tags: vrienden, AMC, mitochondriƫle myopathie, HMSN, centronucleaire myopathie

Gerelateerde filmpjes

Is het lastiger om uit te gaan als je een spierziekte hebt?
Bekijk hier het filmpje over het leven van Iris!