Moov around

Wat doe je tegen pesten?

Jongeren met een handicap worden vaker gepest dan jongeren zonder handicap. Als jij ook steeds de pineut bent is het belangrijk dat het pesten snel stopt. Pesten is niet alleen vervelend op dat moment, het is ook slecht voor je zelfvertrouwen. Word jij gepest? Hier volgen een paar tips. 

» Praat er met iemand over. 
Bijvoorbeeld met je ouders of iemand anders die je vertrouwt. Het is heel fijn als er iemand naar je luistert. Samen kan je een plan bedenken. 

» Bespreek het pesten met iemand van school. 
Het is belangrijk dat de school ervoor zorgt dat er niet wordt gepest. School kan bijvoorbeeld over pesten praten in de klas, jouw naam hoeft niet genoemd te worden. Gebeurt er niets? Vertel het nog een keer aan iemand anders.
Vind je dit lastig omdat je dat stomme gepest wil vergeten of bang bent dat het dan erger wordt? Dat is wel logisch, maar het pesten stopt meestal niet vanzelf. 


» Vertel in je klas over je spierziekte. 
Soms helpt dat. Je kan bijvoorbeeld een spreekbeurt over je ziekte houden. Of over het hebben van een  handicap. Er is ook een leskist over allerlei handicaps beschikbaar voor scholen. Hier zit bijvoorbeeld een blindegeleidestok in om te oefenen hoe het is om blind te zijn. Bespreek dit eens met je leraar. Kijk hier voor meer informatie. 

» Kom voor jezelf op! 
Ook al is het vaak pure pech dat jij het pispaaltje bent, je kan wel leren om beter voor jezelf op te komen. Bijvoorbeeld met een weerbaarheidstraining

» Ga leuke dingen doen.
Word bijvoorbeeld lid van een (sport)vereniging.

» Weet dat je de moeite waard bent!
Jij hoeft jezelf niet te schamen, dat zou degene die jou pest moeten doen. Soms is degene die pest juist een onzeker persoon, die zichzelf door te pesten beter gaat voelen. 
Rubrieken: Hulp, Pesten
Tags: pesten, gepest worden, AMC, mitochondriƫle myopathie, HMSN, centronucleaire myopathie

Gerelateerde filmpjes

Hulp vragen, moeilijk of juist niet? Maar hoe doe je dat dan? Check het hier!